Bezár a német Evonik kabai üzeme

2018. április 5. Gazdaság | Egyéb szektorok

Bezár a német Evonik kabai, aminosavat gyártó üzeme, és ezzel 120 ember munkahelye szűnik meg – adta hírül honlapján a Menedzsment Fórum április 3-án.

 

Az mfor.hu értesülése szerint április végéig kabai telephelyén leállítja aminosav-termelését a német Evonik. A március 29-én meghozott döntést az L-treonin aminosav piacán tapasztalható egyre intenzívebb és növekvő versennyel indokolták. – Az Evonik számára ilyen piaci környezetben, még a folyamatos optimalizáció ellenére sem fenntartható a termelés Kabán. Az üzem leállítása összhangban van az aminosav-üzletág vezető pozíciójának megőrzésére irányuló stratégiával – jelezte a cég közleményében Auer Emmanuel, az Evonik takarmányozási üzletágának vezetője.

A közlemény szerint az Evonik szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal a közelgő elbocsátások lehető legmegfelelőbb kezelése érdekében.

A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt – tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

Szegi Emma, Kaba polgármestere az MTI tudósítójának érdeklődésére április 3-án megerősítette a gyárbezárás hírét, és azt is, hogy az üzem megszűnésével mintegy 120 dolgozó, köztük magasan kvalifikált vegyész veszítheti el munkahelyét. Számukra a térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani, de a polgármester bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására. Utóbbiról néhány hét múlva ígért konkrétabb információkat az MTI-nek a polgármester, aki az egykori kabai cukorgyár bezárásához hasonlította a volt lizin-üzemből átalakított aminosavgyártó-üzem megszüntetésének hírét, amely jelentős mértékben befolyásolja a helyi önkormányzat gazdálkodását is. – Az Evonik aminosav-gyára évi 90 millió forint iparűzési adót fizet, ami az önkormányzati iparűzési adó 30%-a – mondta Kaba polgármestere.

(MTI)