Laboratóriumot avattak Debrecenben

2018. április 3. Beruházás | Gyógyszeripar

Jelentős technológiai fejlesztést hajtott végre a Richter Gedeon Nyrt., amelynek eredményeként jelentősen emelkedhet a gyógyszeripari vállalkozás innovációs tevékenysége – olvasható a vállalat holnapján március 29-én megjelent közleményben.

A Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumának avatása (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

A Molekuláris Biológiai Laboratórium átadó ünnepségén elhangzott, hogy a beruházás mintegy 4,89 milliárd forint összköltségvetésű pályázati projekt részeként valósult meg. A laboratóriumi infrastruktúra, valamint a műszaki eszközpark, mint részprojekt, teljes beruházási költsége megközelíti az 1,7 milliárd forintot, melyből a támogatás mértéke 713 millió forintot tesz ki.

A Richter olyan K+F technológiák kifejlesztését tervezi a debreceni laboratóriumban, amelyek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez. Az itt kifejlesztendő bioszimiláris fehérjekészítmények ára az eredeti készítményekhez képest várhatóan kedvezőbb lesz, így a célcsoport számára – mely elsősorban az európai daganatos- és autoimmunbetegségekben szenvedő betegek – szélesebb körben is elérhetővé válhat.

– A Richter stratégiai célja olyan komplex és versenyképes biotechnológiai termékvonal létrehozása, amelynek segítségével magas szellemi hozzáadott értéket képviselő készítményekkel bővítheti termékportfólióját – mondta köszöntőjében Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

– A laboratórium átadásával újabb jelentős lépést tettünk abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyük a hazai biotechnológiai gyártást, amely egyúttal nagymértékben hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez is – mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik, a Richter elnöke.

A beruházás sikeres megvalósításában jelentős szerepe volt annak a kiváló szakmai együttműködésnek, amely a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Richter Gedeon Nyrt. között valósult meg az elmúlt években. Csakúgy, mint a Richter 2012-ben történt, debreceni biotechnológiai üzemének átadása során, ezúttal is példaértékű volt az a támogatás, amelyet nyújtottak a társaság számára.

(SCM)