Kimagaslóan eredményes év

2018. április 4. Logisztika | Egyéb szektorok

Kimagaslóan eredményes évet zárt a BILK Logisztikai Zrt. 2017-ben. Közép-Európa egyik legnagyobb logisztikai központja az elmúlt évben növelte ingatlanának területét, raktárkapacitását, üzemi tevékenységének és pénzügyi műveleteinek hatékonyságát. A dinamikus fejlődés motorja a BILK területén rendelkezésre álló komplex logisztikai szolgáltatások iránti kereslet látványos növekedése. Részben ennek tudható be, hogy a BILK Zrt. legnagyobb bérlője 2017-ben fontosnak érezte 10 éves futamidővel szerződni kapacitások igénybe vételéről – áll a cég április 4-én kiadott sajtóközleményében.

A jelenleg több mint 182 000 m2 bruttó bérbeadható területtel rendelkező logisztikai park árbevétele 2017-ben 3558 millió forint volt, ami 1%-os növekedést mutat a 2016-os értékhez képest. Az adózás előtti eredmény 2692 millió forintos összege ugyanakkor 81%-kal haladja meg az egy évvel korábbit. Ennek a kiugró eredménynek az eléréséhez egyrészt az üzemi tevékenység eredményének (1759 millió forint) 28%-os javulása a 2016-os évhez képest, illetve a tavalyi év során végrehajtott fedezeti ügyletek sikere járult hozzá. A BILK 2017 év végére rekord raktárterület-kihasználtságot ért el.

A 15 évvel ezelőtt alapított vállalkozás 2017-ben jelentősen növelte az ingatlanfejlesztésre rendelkezésre álló terület méretét, valamint logisztikai raktárkapacitását az építkezéseknek köszönhetően. A beruházásokra fordított összeg az elmúlt évben elérte a 2500 millió forintot.

Tavaly novemberben a társaság, kiegészítve a meglévő 70 hektáros területet, egy ezzel határos 7,4 hektár mezőgazdasági művelés alól kivont mezőt vásárolt. Ennek az ingatlannak a hasznosításával kapcsolatos előkészületek megkezdődtek. A következő években összesen 30 000 m2 területű raktárcsarnokok épülnek itt.

Az elmúlt év tavaszán egy 8900 malapterületű raktár építése fejeződött be, amit a bérlő azonnal használatba is vett. Ezzel egyidőben megtörtént a szomszédos csarnok korszerűsítése is.

A BILK Logisztikai Zrt. fejlesztése 2018-ban folytatódik: februárban megkezdődött egy 3800 m2 alapterületű új magasraktár építése. A több mint félmilliárd forint értékű beruházás előreláthatóan idén, ősz elejére készül el.

A BILK Logisztikai Zrt. valamennyi jelentős nemzetközi cél- és tranzitútvonal kereszteződésében, önálló autópálya lehajtóval, közvetlen vasúti kapcsolattal rendelkezik. A komplexumban „A” kategóriás logisztikai, gyűjtő-, illetve hűtött raktárcsarnokok és ADR-minősítésű raktárak, továbbá irodaépületek működnek.