Akkumulátorgyár költözött Miskolcra

2018. március 29. Beruházás | Elektronikai ipar

Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát az akkumulátorok előállítására szakosodott japán GS Yuasa cég – jelentették be március 28-án, amikor elhelyezték a 2019-re elkészülő üzem alapkövét.

Murao Oszamu, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója beszédet mond a japán anyacégű, akkumulátorok gyártásával foglalkozó GS Yuasa Magyarország Kft. gyárának ünnepélyes alapkőletételén, Miskolc déli ipari parkjában (Fotó: MTI, Vajda János)

A 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. – Itt olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplők legyünk. A Miskolcon gyártandó termékeket főkéntkülföldön értékesítik, Európa legnagyobb autógyártóinak – közölte.

Osamu Murao, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója elmondta, az első ütemben 60 000 négyzetméteres csarnok épül, amely később 140 000 négyzetméteresre bővíthető. Miskolcon lítiumionos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak. Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor. A cégvezető a beruházás helyszínéül kiválasztott Miskolcról elmondta, jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek, illetve a város is támogatta a fejlesztést. Arról is beszélt, hogy az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította.

Kuni Sato, Japán Magyarországra akkreditált nagykövete a beruházás jelentőségét méltatta, és szólt arról is, hogy ez is jelzi, Miskolc a régió legdinamikusabban fejlődő ipari központja.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation a világ 17 országában megközelítőleg 15 000 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

(MTI)