Növeli magyar kkv-beszállítói bázisát a GE

2018. március 20. Gazdaság | Egyéb szektorok

Több mint 150 cégvezető, tulajdonos, beszerzési vezető és meghívott vendég vett részt azon a beszállítói fórumon, melynek célja a magyar kkv-k tájékoztatása és felkészítése arra, hogy olyan globális társaságok beszállítóivá váljanak, mint a GE, amely növeli beszerzéseinek értékét. A vállalat jelenleg 900 millió dollár értékben vásárol árukat és szolgáltatásokat Magyarországon, amit jelentősen növelni tervez. A Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött beszállító-fejlesztési megállapodásában foglaltak szerint a GE célja, hogy a digitális technológiák területén rendelkezésre álló know-how-jának átadásával, valamint a nagyobb magyar kkv-k regionális beszállítókká válásának elősegítésével növelje magyar kkv-beszállítói bázisát annak érdekében, hogy azok képesek legyenek az olyan globális, regionális, illetve helyi infrastrukturális projektekben való részvételre, mint a Paks II. – áll a cég március 20-án kiadott sajtóközleményében.

Magyarországon a kkv-szektor alkalmazza a munkavállalók legnagyobb részét, ugyanakkor hozzájárulása a GDP-hez alacsony. Ezért az ágazat versenyképességének és digitális képességeinek fejlesztése a kormány, valamint az olyan nemzetközi nagyvállalatok, mint a GE – amely képes lenne több árut és szolgáltatást vásárolni a magyar kkv-któl – közös érdeke.

Ezt a közös érdeket szem előtt tartva szervezte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Paks II.-ért felelős államtitkárság a GE által kezdeményezett beszállítói fórumot. A rendezvény célja azon lehetőségek feltárása volt, amelyek révén a magyar kkv-kat a GE beszállítói láncán keresztül jobban lehet integrálni a globális gazdasági folyamatokba.

A rendezvény keretében a kkv-k vezetői közvetlenül a GE beszerzőitől tájékozódhattak arról, hogy milyen adminisztratív, minőségi, informatikai és szállítási szempontoknak kell ahhoz megfelelniük, hogy egy globális nagyvállalat beszállítói lehessenek, amellett tájékoztatást kaptak arról is, hogy ténylegesen milyen nemzetközi és helyi projektekhez kapcsolódhatnak. Ezek egyike a Paks II. projekt, amelyhez a GE szállítja a gőzturbinákat, turbógenerátorokat és segédüzemi berendezéseket is. A projekt megvalósításában a GE a lehető legnagyobb mértékben kíván építeni minősített magyar beszállítóira.

A GE több mint 30 000 beszállítótól vásárol közvetlenül árukat és szolgáltatásokat világszerte, beszerzéseinek értéke pedig eléri a 70 milliárd dollárt, ami megfelel a 124,3 milliárd dollár értékű magyar GDP 50%-ának. A vállalat európai beszerzéseinek értéke 9 milliárd dollár, amelyből 1,7 milliárd dollár a közép- és kelet-európai beszerzések értéke. A GE mintegy 1300 minősített magyar beszállítójától körülbelül 900 millió dollár értékben vásárol.

(SCM)