Bokrétaünnepség a thyssenkruppnál

2018. március 23. Beruházás | Autóipar

Félig elkészült a német thyssenkrupp közel 11 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gyára Debrecenben, ahol még ebben az évben megkezdik a sorozatgyártást – hangzott el az új épület bokrétaünnepségén, március 22-én.

Elhelyezik a bokrétát a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. debreceni gyárának épületén (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, a beruházással 250 új munkahelyet hoznak létre a városban, amit a kormány 3,8 milliárd forinttal támogatott, az önkormányzat pedig 328 millióval járult hozzá a fejlesztéshez. A polgármester szerint a német járműipari vállalatok megjelenése új perspektívát nyit a debreceni gazdaságfejlesztésben, a város oktatási-, szakképzési rendszere és egyeteme pedig felkészült arra, hogy jól képzett munkaerővel támogassa a befektetőket.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője hozzátette: a debreceni gyár nyárra készül el, és évente több mint 6 millió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állít elő. Emlékeztetett rá, hogy cégcsoportjuk az elmúlt 2 évben 42 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást valósított meg Magyarországon. A fejlődés legfontosabb elemének nevezte, hogy a legfejlettebb technológiát alkalmazzák, gyárai a legújabb eljárásokkal működnek, és a Magyarországon gyártott termékeik a világ legjobbjai közé tartoznak.

– A thyssenkrupp autóipari beszállítói szegmense 4 hazai városban van jelen: Debrecenen kívül Jászfényszarun idén március 2-án nyitották meg a több mint 30 milliárd forintos beruházásból létrehozott, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket, valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket előállító üzemegységet. A 2013-ban elindult győri futómű összeszerelő üzemben pedig az Audi számára készítenek első és hátsó futóműveket. A vállalat Budapesten üzemelteti szoftverfejlesztési kompetencia központját, ahol közel 750 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftvermegoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez, illetve olyan új alkalmazásokat, mint az önvezető rendszerek. Ezen kívül a thyssenkrupp hat, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget is fenntart az országban, Győrben acél- és nemesacél termékeket megmunkáló acélipari szolgáltató központot üzemeltet, de felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon – ismertette az igazgató.

Marc de Bastos azt is kiemelte, hogy a thyssenkrupp mintegy 1100 munkatársat foglalkoztat Magyarországon.

A nyilvános cégadatok szerint a Magyarországon bejegyzett thyssenkrupp Presta Hungary Kft. értékesítési nettó árbevétele meghaladta a 46, 6 milliárd forintot a 2016. októbertől 1-től 2017. szeptember 30-ig könyvelt időszakban, ez 3%-os növekedés az előző év adataihoz képest.

(MTI)