Világszínvonalú gyár épült Tiszaújvárosban

2018. március 19. Beruházás | Egyéb szektorok

A japán JSR szintetikusgumi cég és a Mol közös beruházásaként épült az a szintetikusgumi-gyár, amelyet március 19-én avattak fel Tiszaújvárosban. Az üzemben alkalmazott technológia Európában egyedülálló.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Kavaszaki Koicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója, Szató Kuni, Japán új budapesti nagykövete és Orbán Viktor miniszterelnök a Mol Nyrt. tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárának avatásán. (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Két és fél évvel ezelőtt tették le annak a szintetikusgumi-gyárnak az alapkövét, amely a 2013-ban a japán JSR szintetikusgumi vállalat és a Mol kötött együttműködési megállapodásának eredményeként a vállalatok közös beruházásaként készült el – mondta a megnyitón Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Hernádi kiemelte, miután egyelőre a világon csak Thaiföldön van ilyen gyár, így elmondható, hogy világszintű technológia költözik Tiszaújvárosba. Az elnök-vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a gyár termékeit ugyan igen széles körben fel lehet használni, például a ruhaiparban, de az autógumigyártás használja majd fel a magyar üzem termelésének legnagyobb hányadát. Az üzem évente 60 000 tonna műgumit állít majd elő, amely 50 millió autógumi gyártásához lesz elegendő.

A termelés beindulására néhány hónapot még várni kell, mert a tesztüzem idén nyáron, a gyártás pedig ősztől indul. A beruházás eredményeként összesen 160 munkahely létesül, az alkalmazottak többségét már felvették. Hernádi Zsolt emlékeztetett arra, hogy a 2030-ig tartó Mol-stratégia részeként 2021-ig hozzávetőlegesen 300 milliárd forintot fektet be a magyar olajipari cég. A beruházások sora a 2013-as butadiéngyár átadásával kezdődött, a mai gyáravatóval folytatódott, és a 2021-es poliol-üzem munkába állásával fejeződik majd be.

– Ez Közép-Európa legnagyobb ipari fejlesztése, a beruházás megvalósulása ipartörténeti esemény – méltatta a beruházás jelentőségét Hernádi Zsolt.

– S ezzel még nincs vége a fejlesztéseknek, hiszen a Mol 2030-as a vállalati stratégiája értelmében a régió legjobb, legdiverzifikáltabb vállalata kíván lenni, így Tiszaújvárosban újabb beruházások várhatók – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

(SCM)