Fejleszti a gyártási kapacitást a sörgyár

2018. március 21. Beruházás | FMCG

Saját forrásból jelentősen növeli kapacitását a soproni sörgyárban a Heineken Hungária Zrt., s ennek során hatékonyabbá is válik a termelés – jelentett be a vállalat vezetése március 20-án,  Sopronban.

Thuróczy Zoltán, a Soproni Sörgyár vezetője elmondta, a 2 milliárd forintos beruházás során az év végéig a gyár területén épületeket bontanak, új göngyöleg tárolót, szociális blokkot, készáru raktárat alakítanak ki, emellett duplájára bővítik a szűrőüzemet, utat és csatornát építenek. A szakember kiemelte, a beruházás a termelésben nem okoz fennakadást.

Arról is szó esett, hogy a fejlesztés eredményként 30%-kal bővül a gyártási kapacitás, azaz éves szinten mintegy 400 000 hektoliterrel több sört fognak gyártani az üzemben annak köszönhetően, hogy optimalizálják a gyártási folyamatot. A kapacitásbővítéssel ugyanakkor nem kerül majd több sör a piacra, mert az nagyságrendileg kiváltja majd a közeljövőben Martfűn megszűnő gyártást. Több eszközt is áttelepítenek Martfűről Sopronba, egyebek mellett kompresszorokat, tartályokat és úgynevezett nyomótankokat. A jövőben a martfűi gyár disztribúciós és logisztikai központtá alakul át. A beruházással a mintegy 250 embert foglalkoztató soproni gyárban közel 40 új munkahely jön létre

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a marfűi gyártóbázis Sopronba telepítése mellett a hazai piacon megnövekedett Soproni sör iránti kereslet is indokolja a beruházást. Törhetetlennek nevezte a több mint 120 éves kapcsolatot Sopron és a sörgyár között a vezérigazgató, és meglátása szerint a beruházás azt is mutatja, hogy a csoport hosszútávon elkötelezett a város mellett.

A soproni gyárban közel százféle terméket gyártanak, az idéntől az ízesített radlerekbe Magyarországon termelt gyümölcsök kerülnek.

A Heineken Hungária Zrt. árbevétele 2016-ban 52 milliárd 368 millió forint volt, mintegy 794 millió forinttal több, mint 2015-ben. 2016-ban azonban 400 millió forint veszteséget ért el.

(MTI)