Francia vállalat fektet a gyógyszeripari kutatóba

2018. március 20. Gazdaság | Gyógyszeripar

A francia a Citoxlab Group 89%-os részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt.-ben – jelentette be március 19-én a Solvo Zrt. 

A most végrehajtott tranzakció egyik célja az, hogy belépjenek a gyógyszer metabolizmus piacára, és ezzel biztosítsák a lehetőséget a további növekedéshez – közölték. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ehhez szükséges a Citoxlab szakmai háttere.

A tranzakció pontos összege üzleti titok, de több 10 millió dolláros nagyságrendű, amely az utóbbi évek legnagyobb iparági tranzakciója Közép-Kelet-Európában. A kisebbségi hányad továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetésében sem történik változás. 

A Citoxlab egyike a világ 5 legnagyobb gyógyszeripari szolgáltató cégének, globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet. 

Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez. A társaság a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo Zrt. több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között vannak a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei.

A cég 2017-re várható árbevétele mintegy 2,4 milliárd forint, konszolidált adózott nyeresége mintegy 400 millió forint, konszolidált kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) pedig mintegy 600 millió forint. A vállalat 100 embert foglalkoztat.

A Solvo több mint 40 országba exportál mintegy 600 ügyfélnek, laborjai Szegeden és Budapesten vannak. Árbevételének fele az Egyesült Államok piacán keletkezik, ahol 2013 óta van leányvállalata.

A közlemény kitér arra is, hogy a Solvo Zrt. munkatársainak több mint 10%-a külföldi, vannak közöttük japán, amerikai, angol és holland szakemberek is. A társaság által jegyzett szakmai publikációk száma kétszer annyi, mint összes közvetlen versenytársuké együtt. Az elmúlt években számtalan külföldön dolgozó magyar szakember tért haza azért, hogy a Solvo Zrt. szakmai műhelyében dolgozhasson – jegyezték meg.

A Solvo Zrt.-t a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég két, egymást követő évben is a leggyorsabban fejlődő közép- és kelet-európai technológiai kkv-k közé sorolta, 2005-ben elnyerték a Magyar Innovációs Nagydíjat, 2006-ban pedig az Év Vállalata díjat. A vállalat több mint 50 magyar és külföldi egyetemmel áll együttműködésben.

(MTI)