Modern gyártócsarnok épül Debrecenben

2018. március 12. Beruházás | Elektronikai ipar

Letették az NI Hungary Kft. új gyártócsarnokának alapkövét március 9-én, Debrecenben. A tervek szerint az épületet 2019 végén adják majd át.

Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László polgármester és Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter az NI Hungary Kft. új épületének alapkőletételén Debrecenben. (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Az ünnepségen Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója elmondta, az 5,5 milliárd forint értékű fejlesztés 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását teszi lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltató központjának kapacitásbővítését. A projekt fontos eleme továbbá a debreceni leányvállalat új, negyedik épületének létrehozása. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy azért választották a beruházás színhelyéül Debrecent, mert Magyarország kedvező beruházási környezetet kínál, s mert az NI fontos küldetésének tartja a magyarországi innováció ösztönzését, amely összhangban van a magyar kormány stratégiai céljaival. A beruházásához 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány.

Bár az épület alapkövét csak most tették le, a munka szervezése már előrehaladott állapotban van: a tervezett 210 új munkavállalóból 180 főt már felvettek. A munkavállalók mérnöki és informatikai kutatás-fejlesztési és más emberi erőforrás, értékesítési és szolgáltatási területen lévő, magas hozzáadott értékű pozíciókban dolgoznak majd, csaknem 95%-uk felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelv ismeretével rendelkezik – hangzott el az alapkőletételen.

A texasi székhelyű National Instruments megközelítőleg 1500 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, a debreceni leányvállalat pedig Hajdú-Bihar megyében a harmadik legnagyobb munkáltató. Az elmúlt 17 év fejlesztéseinek köszönhetően a vállalat teljes hardware gyártásának jelentős része Debrecenben történik, a magas hozzáadott értékkel bíró termékek túlnyomó többségét exportálják.

A debreceni leányvállalatnál működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a debreceni leányvállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

(MTI)