Visszaestek a német gyári megrendelések

2018. március 8. Gazdaság | Egyéb szektorok

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek januárban a német gyáripari megrendelések – jelentette be március 8-án a német gazdasági minisztérium. A tárca képviselője ezzel együtt bízik abban, hogy a feldolgozóipar erőteljesen növekszik a következő hónapokban is, támogatva a legnagyobb euróövezeti gazdaság élénkülését.

A német statisztikai hivatal előzetes adatai szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva az év első hónapjában 2,9%-kal estek vissza a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest.

Elemzők 1,6%-os csökkenést vártak a decemberi, a felülvizsgálat után 3,8%-ról 3%-ra módosított növekedés után. Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 8,2%-kal nőttek a német gyáripari megrendelések januárban az előző havi 7,9%-os emelkedés után. Elemzők ennél erősebb ütemre, 11,4%-os növekedésre számítottak.

Januárban a hazai megrendelések 2,8%-kal, a külföldiek pedig 4,6%-kal estek vissza havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 5,9%-kal, a világ többi országából érkező igények pedig 3,8%-kal csökkentek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 3,3%-kal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 5%-kal maradtak el a decemberi adatoktól, míg a fogyasztási cikkek termelői 2,4%-os emelkedésről számoltak be.

A januári visszaesés dacára az ipari megrendelések állományának alakulása emelkedő trendet mutat. December-januárban 0,9%-os volt a növekedés az előző 2 hónaphoz képest – mutatott rá a német gazdasági minisztérium közleményében.

(MTI)