Az autóipart is sújthatja Trump fenyegetése

2018. március 6. Gazdaság | Autóipar

Amerika és Európa is csak veszíthet, ha kereskedelmi háborút folytat egymással – hangsúlyozta március 5-én a német autóipari szövetség (VDA) elnöke a tervezett amerikai védővámokkal kapcsolatban. A szövetségi kormány is ismét bírálta Washington tervezett lépéseit.

Bernhard Mattes, a VDA elnöke kiemelte, hogy mindent meg kell tenni a kereskedelmi háború veszélyének elhárításáért, mert a büntetővámok nem oldanak meg semmit. Rámutatott, hogy a német gyártók tavaly 494 000 autót exportáltak az Egyesült Államokba, ami 25%-os csökkenés 2013-hoz képest. Ugyanezen idő alatt a német autóipari cégek 180 000-rel évi 804 000-re növelték az Egyesült Államokban gyártott kocsik számát, és üzemeikben 36 500 amerikainak adtak munkát.

Hozzátette, hogy az amerikai gyárakban előállított német kocsik több mint 50%-át, évi 430 000 gyártmányt exportálnak az Egyesült Államokból, így a német autóipar részesedése az Egyesült Államok exportjában mintegy 25%-kal nagyobb, mint részesedése az Egyesült Államok autópiacán.

– Ezek az eredménynek mindkét félnek előnyösek, és nem lenne szabad őket könnyelműen veszélybe sodorni – utalt a VDA elnöke Donald Trump amerikai elnök új terveire.

Steffen Seibert kormányszóvivő a szövetségi kormány előző héten megfogalmazott bírálatait megerősítve hangsúlyozta, hogy egy kereskedelmi háború nem szolgálná sem a német, sem az európai és az amerikai érdekeket.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump az európai járműveket terhelő vámtételek emelését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha az Európai Unió válaszlépéseket tesz a korábban bejelentett amerikai vámemelésekre, és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy súlyos vámmal terhel amerikai termékeket, rámutatott, valamennyi vámtételről a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretei között állapodtak meg.

– Nincs túl sok értelme összehasonlítani egyes termékek vámját, hiszen az Egyesült Államok is számos termékét védi igen magas vámmal. A dohány importját például 350%-os, a teherautók és a platós kisteherautók behozatalát 25%-os vám terheli – fejtette ki a német kormányszóvivő. (MTI)