Felújítják az üveggyári kemencét

2018. március 2. Beruházás | Egyéb szektorok

Új kemencét építenek 20 millió euró felhasználásával az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában, a beruházás várhatóan május elejére fejeződik be – olvasható a vállalkozás március 1-jén kiadott közleményében.

– Az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani, az orosházi üzemben lévő pedig 2003 óta folyamatosan üzemelt – mondta az SC Monitornak a vállalkozás HR-vezetője. Ördögné Papdi Zsuzsanna arról is beszélt, hogy az újabb technológia alkalmazásával csökken a károsanyag-kibocsátás, és az új kemence kevesebb energiát használ majd fel. A fejlesztés során felújítják a formázó és a minőségellenőrző gépeket is.

A beruházáshoz nem vett fel hitelt a vállalkozás, az összes költséget saját forrásból fedezi a cég. A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán azonban 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyertek el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalták a következő 5 évben.

– Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. évente 110 000 tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt. A várhatóan 3 hónapos leállás alatt hozzávetőlegesen 28 000 tonnával csökken a termelés, aminek csak kis részét hozza vissza az indulás utáni hatékonyabb gyártás. Ezt a termeléskiesést beterveztük a költségvetésünkbe, illetve a leállással járó termeléskiesést a következő 15 évre szóló befektetésnek tekintjük – fogalmazott Ördögné Papdi Zsuzsanna.

A HR-vezető arról is beszélt, hogy a leállás alatt a gyárban foglalkoztatott 230 dolgozó körülbelül kétharmada karbantartási munkákat lát el, 10 mérnök külföldi képzéseken és tréningeken vesz részt az új technológia elsajátítása érdekében, és többen a szabadságukat töltik.

Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg gyártó vállalata a világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. A cég világszerte 27 000 embert foglalkoztat. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolított le. Több mint 49 000 megrendelőjük van 86 országban.

Az európai központ Svájcban van. Magyarországon 1995 óta van jelen a cég. A magyarországi cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el a 2015-ös 262,2 millió után. Az árbevétel 7, 2 milliárd forint volt, amelynek döntő része a svájci cég részére végzett, bérmunkáért kapott export árbevétel. (SCM)