Uniós pénzből fejleszt az acélgyár

2018. február 26. Gyártás | Egyéb szektorok

Fejlesztette gyártókapacitását a kiskunfélegyházi Torus Acéltermékgyártó Kft., az 550 millió forint összegű eszközbeszerzés az európai unió támogatásával valósult meg – közölte a cég február 24-én.

A beruházások a vállalkozás főtevékenységének, a tartályfenekek gyártásának fejlesztését célozták. Hidraulikus húzóprést és gázüzemű léptetőgerendás hevítőkemencét vásároltak, amely lehetővé teszi a termékspektrum szélesítését. A korábbi 26-1600 milliméter átmérő mellett immár 2800 milliméter átmérőben is képesek tartályfeneket gyártani.

A technológiai fejlesztés részeként egyebek között karusszel megmunkáló központot, kompresszort hűtveszárítóval, futódarukat, 2 plazmavágó rendszert, valamint a tartályfenekek hűtésére szolgáló szállítórendszert szereztek be. A beszerzésekhez 100%-os támogatást nyert el a cég.

Molnár László ügyvezető elmondta: a beruházásoknak köszönhetően a meglévő munkavállalók száma 10 fővel emelkedett, s így jelenleg már 167 embert alkalmaznak.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Torus Acéltermékgyártó Kft. nettó árbevétele 2016-ban 3,65 milliárd forint volt, amelynek közel 90%-a exportértékesítésből származott. A cég adózott eredménye 250 millió forintot tett ki. A kiskunfélegyházi sajtolóüzemben jelenleg évi 12 000 tonna lemez felhasználásával mintegy 60 000 féle termék készül.

(MTI)