DB Schenker és az Osztrák Világűrfórum Mars-szimulációt tart

2018. február 15. Logisztika | Egyéb szektorok

A Mars sosem volt még közelebb: 2018. február végéig az Osztrák Világűrfórum (ÖWF) nemzetközi Mars-szimulációt tart az AMADEE-18 misszió keretében Omarban a Dhofar-régióban. A DB Schenker az ÖWF szakembereinek munkáját kiemelten érzékeny, az űrben használatos eszközök (pl. robot járművek és űrruhák) szállítmányozásával segítette Ausztriából az ománi sivatagba – áll a DB Schenker február 13-i közleményében.

Logisztikai kihívás: Érzékeny eszköz, extrém időjárási körülmények

– Ez a valaha volt legkomplexebb missziónk. Elégedettséggel tölt el, hogy egy olyan hozzáértő és tapasztalt partner, mint a DB Schenker, segíti munkánkat. A DB Schenker biztonságos és megbízható szállítmányozási munkát végzett a kiemelten érzékeny, űrben használatos eszközök, mint például a robot járművek és űrruhák, valamint a két „egyszemélyes űrhajóként” is nevezett speciális űrruha Ománba eljuttatásával – mondta el Dr. Gernot Grömer, az ÖWF adminisztratív igazgatója (aki a Misszió igazgatója is), és hozzátette, hogy örömére szolgál a DB Schenkerrel való együttműködés.

A DB Schenker a kihívást két tengeri szállítmányozási konténerrel oldotta meg, melyeket Innsbruckban rakodtak meg a kiemelten érzékeny eszközökkel. A Mars-szimuláció teljes ideje alatt a két konténer a helyszínen marad, raktárként szolgál, így biztosítva minden eszköz egyszerű elérhetőségét és az extrém időjárási körülmények ellenére, azok védelmét.

– A DB Schenker számára külön öröm, hogy ennek ez egyedülálló projektnek részesei lehetünk. Ennek az izgalmas, és egyben kihívást jelentő logisztikai feladatnak a sikeres megoldásával is bizonyítjuk, hogy globális szolgáltatóként csúcsteljesítményre vagyunk képesek, még a legextrémebb körülmények között is – mondta Mario Aschbacher, az Innsbruck, Salzburg és kufsteini DB Schenker értékesítési igazgatója.

– Büszkék vagyunk, hogy logisztikai partnerként támogathattuk az ÖWF-et ebben a kivételes misszióban. Minden résztvevőnek sok sikert kívánunk ennek a komplex Mars-szimulációnak a kivitelezéséhez, és érdeklődéssel várjuk az eredményeket – fogalmazott Helmut Schweighofer, az osztrák és délkelet-európai DB Schenker vezérigazgatója.

Missziós Támogató Központ Innsbruckban

Az ománi a 12. Mars-szimuláció. A legénység tagjai 20 nemzet, 16 tudományos központ munkatársai közül kerültek ki. A nemzetközi csoport (melyet „Landing day”-nek neveztek el) tagjai egy hete érkeztek meg a Dhofar-régióban fekvő sivatagba, és február 8. jelezték a háromhetes szimuláció kezdetét, amelynek során a csapat a külvilágtól elzárva, változatos kísérleteket hajt végre Mars-szerű környezeti körülmények között. Vezető természettudósok követik figyelemmel a szándékosan késleltetett kommunikációt a „Mars” (Oman) és a „Föld” (Tyrol, Ausztria) között. A korszerű technológiákkal és rendszerekkel felszerelt insbrucki Missziós Támogató Központ a misszió origója.