Biotechnológiai kutatási központ épül Pécsett

2018. február 6. Beruházás | FMCG

2 milliárd forintos beruházással kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 5-én, Budapesten.

– A 2000 négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló foglalkoztatását lehetővé tevő fejlesztéshez azért választotta helyszínül a baranyai megyeszékhelyet a vállalkozás, mert a megfelelő szakmai kompetenciák mellett pozitív volt a kormány és a pécsi egyetem hozzáállása a beruházáshoz – emelte ki Niels Degn, a vállalkozás kutatási és fejlesztési alelnöke.

A családi tulajdonban lévő Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A világkereskedelemben forgalmazott gabona 80%-át, az összes tej 85%-át a cég által kidolgozott módszerrel tesztelik. A cég 2 évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a február 5-én bejelentett befektetést ezen keresztül hajtja végre.

René Fuhlendorff, a Soft Flow ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy az új egységben többek között kémiai és molekuláris sejtbiológiai laboratóriumot létesítenek. Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint az épület 2019 végére készülhet el.

Bódis József, a PTE rektora a beruházás jelentőségét érzékeltetve arról beszélt, hogy a dán vállalat a modern élet egyik fő területén dolgozik, majd a biotechnológiát a jövőt meghatározó ágazatának nevezte. A fejlesztés új lehetőséget jelent a PTE kutatóinak, tanulóinak és doktori hallgatóinak is.

(MTI)