Egyre több árut szállítanak repülőn

2018. február 5. Logisztika | Egyéb szektorok

A fellendülő kereskedelemnek köszönhetően globálisan 9%-kal nőtt az árutonna-kilométerben mért légiáru-forgalom tavaly – olvasható a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) február 1-jén kiadott közleményéből.

Ez a növekedési tempó a megelőző évi 3,6%-os ütem kétszeresénél is gyorsabb, az iparágban azonban továbbra is gondot jelent a járatok alacsony kihasználtsága.

Alexandre de Juniac, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy bár 2010-óta a legjobb évét produkálta a szektor, és a világkereskedelem 4,3%-os bővülési rátáját is messzemenően meghaladta, de az alacsony kihasználtság a hozamokra is nagy nyomást helyez. Az IATA a kedvező bizalmi index és az e-kereskedelem, valamint a gyógyszerszállítás folyamatos bővülése ellenére a tavalyi kiugró ütemnél lassabb, 4,5%-os, de egészséges növekedésre számít 2018-ban.

A legnagyobb mértékben Afrikában nőtt a szektor teljesítménye, 24,8%-kal bővült a szállított áru mennyisége, és a járatok kihasználtsága is itt nőtt a legnagyobb, 3 százalékpontos mértékben, de az átlagos töltöttség még mindig az afrikai járatoknál a legalacsonyabb, mindössze 25,7%. A legjobb, 56,1%-os kihasználtsággal az ázsia-óceániai járatok üzemeltek, Európában 46,4, a Közel-keleten 44,9, Észak-Amerikában 36,5, Dél-Amerikában pedig 34,2%-os töltöttséget mértek.

(MTI)