Nem fogja megrázni a feltörekvő piacokat a Brexit

2018. január 24. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozása valószínűleg nem veti vissza a feltörekvő gazdaságokat, sőt, még nagyobb piaci hozzáférést biztosíthat számukra – derül ki abból a tanulmányból, amely több mint 500 globális logisztikai cég vezetőjének megkérdezésével készült, s január 23-án tettek közzé.

A felmérés szerint a megkérdezett iparági szakértők 45%-a úgy véli, hogy a feltörekvő piacokra nem nagyon lesz hatással a Brexit. Több mint 25%-uk szerint nemhogy gondot okozna a kilépés, sokkal inkább katalizálhatja a feltörekvő piaci szereplőket új szerződések megkötésére. A szakértőknek mindössze 12%-a tart attól, hogy a Brexit gondokat okozhat a piacoknak.

Jelentős változás ez az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor még a cégvezetők 69%-a tartott a Brexit népszavazástól, illetve a regionális és globális kereskedelmi tárgyalások megakadásától, a  szabadkereskedelem korlátozásától.

– Egy évvel ezelőtt nagy volt a félelem, hogy a Brexit szavazás és az amerikai választás eredménye visszafogja a szabadkereskedelmet és ennek hatására sérülést szenvednek a feltörekvő piacok – mondta Essa Al-Saleh, az Agility Global Integrated Logistics vezérigazgatója. Ezek a félelmek – különösen a Brexit hatásaira vonatkozók – mára elapadtak.

– Évek óta a legegészségesebb növekedést produkálták a feltörekvő piacok 2017-ben, kihasználva a kedvező gazdasági környezetet. A dolgok ugyan jól haladnak pillanatnyilag, de azért mutatkoznak még kihívások a horizonton, mint például a kínai adósság kérdése, a NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) újratárgyalása, valamint a közel-keleti politikai és gazdasági átalakulás – elemezte a jelenlegi helyzetet John Manners-Bella, a logisztikai kutatás egyik vezető vállalkozásának, a Transport Intelligence-nek a vezetője.