Megnyitotta a jövő boltját az Amazon

2018. január 23. Gazdaság | FMCG

Ma még az átlagpolgár számára hihetetlenül egyszerű és nagyon kényelmes vásárlási technológiát dolgozott ki az Amazon: csak be kell lépni az üzletbe, élesíteni a cég által kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazást, s már viheti is a vásárló, amit csak akar.

Az Amazon honlapjának tájékoztatása szerint január 22-én indult a szolgáltatás, igaz még csak a cég Seattle-i főhadiszállásának földszintjén található üzletben. Az Amazon Go néven hirdetett, és Just Walk Out (Csak sétálj ki!) elnevezésű fejlesztés bonyolult számítógépes szoftveren alapul. Működésének lényege, hogy miután az üzletbe belépett vásárló elindítja a kifejezetten erre a vásárlásra készített mobil alkalmazást, s a beléptető kapun azt lehúzza, mintegy bankkártyát, különböző érzékelők és kamerák figyelik mozgását, s azonnal rögzítik, mely árukat rakta a táskájába. A rendszer képes azt is érzékelni, ha valaki meggondolta magát, s visszarakta valamely árut. Ez esetben azonnal levonja a számlából a kérdéses tételt. Amikor pedig a vásárló elhagyja a boltot, automatikusan megterhelik számláját a megvásárolt áruval. A mintegy 170 négyzetméteres kísérleti üzletben az alapvető élelmiszerekből áll a kínálat.

Az új megoldásnak talán legfontosabb eleme, hogy nem kell fölöslegesen sorba állni, hanem akár futva is bevásárolhat az ember, hiszen a pénztár ismeretlen fogalom ebben a rendszerben. Arról egyelőre nincs még hír, hogy mikor és milyen boltokra terjesztik ki az új technológiát, de biztosnak mondható, hogy túlságosan sokat nem kell majd várni elterjedésére, hiszen 4 éves fejlesztést követően tavaly tavasz óta már tesztüzemben vizsgálták működését a cég szakemberei, s csak ezt követően döntöttek a január 22-i nyitásról. Azt egyelőre nem tudni, mikor és milyen mértékben terjeszti ki az új technológiát az amerikai vállalkozás.