Osztrák bútorgyártó fejleszt a Dunántúlon

2018. január 16. Gyártás | Egyéb szektorok

Az osztrák tulajdonú Ada bútorgyártó konszern 5,2 milliárd forintos beruházással bővíti magyarországi termelését, amelynek ötödét, 1 milliárd forintot a magyar kormány fizeti – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 12-én, Budapesten.

A legnagyobb osztrák bútorgyártó vállalat magyarországi leányvállalatai, az Ada Hungária Bútorgyár Kft. és a Nova Bútor Bútorgyár Kft. három magyarországi telephelyén, Körmenden, Zalaegerszegen és Nován fejleszt, amivel 100 új munkahely jön létre. Az osztrák konszern 5 üzeméből 3 Magyarországon működik, és a mostani beruházással az eddigi 1360 fős magyarországi dolgozói létszámot növelik tovább.

A bútorgyártás Magyarországon évente 180 milliárd forintnyi termelési értéket állít elő, a tavalyi növekedés 6%-os volt, az iparág 15 000 embernek ad munkát, és átlagosan 63%-ban exportra termel.

A külgazdasági miniszter kiemelte: az osztrák befektetői közösség a 4. legnagyobb Magyarországon, Ausztria a 2. legnagyobb kereskedelmi partner, és a tavalyi év végére 10 milliárd eurót ért el a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Szabó Ferenc, az Ada konszern számviteli igazgatója elmondta: a csoport ma Magyarország legnagyobb bútorgyártója. Az osztrák társaság 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalatát, az Ada Hungária Bútorgyár Kft.-t, majd 2002-ben a Nova Bútor Bútorgyár Kft.-t.

Az igazgató hozzátette: az általuk gyártott termékek több mint 95%-a exportra kerül. Az üzemek kihasználtsága megközelíti a 100%-ot, a bútorok és matracok iránti kereslet miatt a további megrendeléseknek csak gyártócsarnok-bővítéssel és korszerű gyártóberendezések beszerzésével tudnak eleget tenni. Ez mindhárom magyarországi telephelyet érintő komplex beruházást tesz szükségessé, amelyet a következő 5 évben valósítanak meg. (MTI)