Több mint egymillió euró értékben bővítette kapacitását a kapuvári Laurastar Kft.

2017. október 9. Gyártás | Elektronikai ipar

Több mint egymillió euró értékben bővítette gyártókapacitását a svájci központú Laurastar Magyarországon. Az elsősorban prémium kategóriás vasalókat gyártó és forgalmazó cégcsoport 4000 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot épített Kapuváron – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára október 6-án a csarnok átadásán.

Pana Petra hangsúlyozta: a fejlesztéssel egy olyan vállalat szavazott hosszú távon bizalmat Magyarországnak, amely több mint 2,5 millió eladott termékkel a világ egyik legismertebb márkája lett az elmúlt több mint 35 évben. Svájc a 4. legnagyobb beruházó Magyarországon. Az elmúlt évek során tovább erősödött a két ország gazdasági kapcsolata, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly 4,8 millió eurót fektettek be svájci cégek Magyarországon, a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig 10%-kal nőtt 2017 első 6 hónapjában.

Beszélt arról is, hogy egy friss kutatás szerint Magyarország a világ élvonalához tartozik a magas hozzáadott értékű munkahelyek létesítésében. A külföldi működő tőke befektetések révén több mint 18 900 új munkahely jön létre Magyarországon az előző évi befektetési döntések alapján. Egymillió lakosra vetítve, ez alapján Magyarország a 9. helyen áll a világban, míg a létrejött munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján a világon az 5. helyet foglalja el, megelőzve Svájcot, Svédországot és Japánt. 

A svájci Laurastar kapuvári leányvállalata, a Laurastar Services Kft. több mint 10 éve települt a rábaközi városba. 

Tóth Tihamér, a cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a teljes mértékben saját tőkéből finanszírozott beruházás tavaly májusban indult. Korábban az ipari parkban bérelték a területet, majd megvásároltak egy kéthektáros területet, ahol felépítették a csarnokot. 

10 európai uniós országból és Svájcból érkező gépeket javítanak a szervizközpontban, a központi alkatrész logisztikai bázissal 40 országot látnak el alkatrészekkel, emellett egy képzési központ is működik, ahol a világ 40 országában dolgozó disztribútorokat képzik. 

A cég emellett az úgynevezett refurbished termékekkel is foglalkozik, vagyis a rövid időn belül meghibásodott vagy szállítási sérült árukat újítanak fel, a gyártósorival megegyező minőségben. 

A beruházás része egy saját fejlesztésű tesztsor kialakítása is, ahol életciklus teszteléseket végeznek a gépeken. Itt a nap 24 órájában egy automata rendszer 12 gépet vizsgál egy időben, több millió paramétert figyelembe véve. Az adatbázis az anyacég fejlesztéseihez nyújt segítséget. 

– A cég árbevétele tavaly 247,3 millió forint volt, 14 millió forinttal több, mint 2015-ben. Nyeresége 6,2 millió forint volt, amely 920 000 forinttal haladta meg a 2015-ös adatot. Tavaly 47 embert foglalkoztattak, a beruházással 5-10%-os bővítést szeretnének az alkalmazottak körében – mondta a cégvezető.

Forrás: MTI