Új laboratórium Kőbányán

2017. augusztus 22. Gyártás | Gyógyszeripar

Új épülettel bővítette budapesti gyógyszergyárát a súlyos és életveszélyes fertőzések kezelését szolgáló szerek gyártására szakosodott dán Xellia Pharmaceuticals. A 13 millió dollár (3,5 milliárd forint) értékű beruházással 80 új, magasan kvalifikált munkahely jön létre a kőbányai üzemben.

 A 3000 m2-es, központosított laboratóriumi szolgáltatásoknak otthont adó új épületet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Carl-Ake Carlsson, a Xellia Pharmaceuticals vezérigazgatója adta át augusztus 22-én, a főváros X. kerületében.

A Xellia a Novo Group holdingvállalataként működő Novo A/S 100%-os tulajdonában van. E cégcsoport termékei a világon 50-90%-os részesedéssel rendelkeznek így a Xellia-nál előállított gyógyszerek is. A most átadott laboratórium-komplexumban – ahol a legkorszerűbb mikrobiológiai és kémiai elemző laboratóriumokat hozták létre – végzik majd a világon előállított összes Xellia gyógyszer végső ellenőrzését és tesztelését. Carl-Ake Carlsson üdvözlő beszédében arról szólt, hogy a magas szintű magyar szaktudás alapvetően fontos a Xellia számára, ezért is hozták létre Budapesten az új laboratóriumi szolgáltatásokat végző egységet. A vállalat elkötelezett a magas színvonalú termékelőállítás mellett, amelynek biztosítéka a magyar munkatársak kiváló hozzáértése.

– A Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. múlt évi árbevétele 18%-kal haladta meg az előző évit, és elérte az 5,5 milliárd forintot. Az idei évre is kétszámjegyű árbevételnövekedéssel számolnak a társaságnál – mondta Németh Zsolt ügyvezető igazgató. A cég gyógyszerhatóanyagokat állít elő, ezek közül kettő kifejezetten az életmentő kórházi kezelésekben kap nagy szerepet. Emellett a dán tulajdonos további K+F tevékenységek Magyarországra telepítését is fontolgatja. A mostani beruházással a cégnél dolgozók létszáma novembertől közel 300 főre növekszik.

Forrás: MTI