Okosház

2018. március 22. | Egyéb | Elektronikai ipar

Már ma megvalósítható a jövő hálózatba kapcsolt okosháza.

Az okosotthonok és -épületek terén kifejlesztett innovatív megoldások és szolgáltatások közös célja, hogy életünket naprakész technológiák segítségével könnyebbé, kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tegyék.

Felhőalapú megoldás

A Bosch hálózatba kapcsolt okosházak számára kifejlesztett felhőalapú megoldása az épületgépészet és az épület érzékelőinek olyan adatait gyűjti össze, majd elemzi, mint például a levegőminőség és az emberi jelenlét helyiségenként. A hálózatba kapcsolt platform ezzel a még hatékonyabb épületmenedzsment alapjául szolgálhat, például a prediktív karbantartás támogatásával és a termelékenység növelésével, de az egyes helyiségek kihasználtságáról és a munkaállomások foglaltságáról is információval szolgál. A rugalmas munkaállomásokkal kialakított irodákban a dolgozók gyorsabban megtalálhatják a legközelebbi szabad helyeket, és a takarítás, illetve a karbantartás egyes folyamatai is gördülékenyebben működhetnek. Az emberi jelenlét érzékelése és a felszerelések helymeghatározása nagyban segítheti az ezáltal egyre okosabbá váló épületekben zajló munka- és „életfolyamatok” optimalizálását.

Tízszer kevesebb áramot fogyaszt

A Bosch által fejlesztett új, már-már extrém módon energiatakarékos szenzor a testen hordható elektromos eszközök (wearables) és a dolgok internete (Internet of Things – IoT) alkalmazásai számára jelenthet optimális megoldást. A kisméretű érzékelőt nagy teljesítménye mellett a jelenlegi termékekénél csaknem tízszer alacsonyabb áramfogyasztás jellemzi, jelentősen meghosszabbítva a különböző készülékek akkumulátorainak és elemeinek élettartamát. Az új gyorsulásérzékelő szenzor ebből fakadóan különösen érdekes lehet az olyan okosotthoni alkalmazások számára, mint például a biztonsági rendszerek (pl. riasztók, kamerák, mozgásérzékelők). Integrált és energiatakarékos lépésszámlálója révén továbbá a testen hordható elektromos eszközök (például normál karórák) jelentősebb fejlesztési költségek nélkül is kiegészíthetők további aktivitás felismerő funkciókkal.

Virtuális felhasználói felületek

Egyre szélesebb körben terjed a különféle kis és nagy méretű elektronikus eszközök használata, legyen szó testen hordható kütyükről (wearables), vagy az okosotthonokat támogató megoldásokról, ezért egyre fontosabbá válik az ember és a technológia közötti kapcsolat fejlesztése, gördülékenyebbé tétele. A jövőben interaktív felhasználói felületen „léphetünk kapcsolatba” okoseszközeinkkel. Az ilyen megoldások kulcsfontosságú eleme lesz az a mikroszkenner, amely rugalmas és intuitív virtuális felhasználói felületeket állít elő, majd azokat kiváló képminőségben, tetszőleges felületre vetíti. Az apró érzékelővel így igény szerinti, precíz felhasználói interfészek hozhatók létre egyebek mellett például háztartási eszközök, tabletek és robottársak számára. Az egyes eszközök felhasználóbarát módon működhetnek együtt az emberrel, harmonikusan integrálva önmagukat a mindennapjainkba.

A robotporszívó feltérképezi a lakást

A Bosch a konyhai hálózatba kapcsolt megoldások terén is úttörő, tavaly termékportfólióját minden eszközkategóriában hálózatba kapcsolható technológiákkal bővítette. Ezzel azonban még messze nem teljes az okosotthon felszereltsége: az idén jelenik meg a Bosch az első hálózatba kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívóval a piacon, amivel egy lépéssel közelebb kerülünk a teljességgel okosnak számító otthonhoz.

A robotporszívó nagyteljesítményű és hatékony segítőként különösen fejlett szenzorokkal pásztázza környezetét és interaktív térképet is készít róla. A helyiség kiválasztása funkciójának köszönhetően egyedi munkafeladatok és tiltott területek (úgynevezett No-Go Areas) is megadhatók számára, hogy véletlenül se kotnyeleskedjen olyan helyiségben, ahol semmi keresnivalója. A robotporszívó akár hangvezérléssel is irányítható kamerákkal vagy a Bosch teljes okoslakás-rendszerével hálózatba kapcsolva.

Fotók: Bosch

Supply Chain Monitor
2018. március