Archívum: Logisztikai központ innovációkkal

2018. február 15. | Gyártás | Autóipar

Elkészült a Starters E-Components Generators Automotive Hungary új raktára, amely a gyár jövőjébe történő befektetés, illetve a cégcsoporton belüli jelentőségét is szimbolizálja.

A SEG Automotive új raktáraHúszezer négyzetméteres logisztikai központot vett birtokba az autóbeszállítói piac legversenyképesebb indítómotorjainak és generátorainak fejlesztésére és gyártására szakosodott nemzetközi cégcsoport, az SEG Automotive hazai egysége. A többek között beltéri GPS-nyomkövető technológiát is felvonultató, a legkorszerűbb innovációkkal ellátott logisztikai központ a legnagyobb egybefüggő csarnok a régióban, ami egyúttal a miskolci gyár cégcsoporton belüli kiemelt jelentőségét is mutatja.

Zöldmezős beruházás

A korábban meglévő miskolci telephely osztott kiszolgáló egység volt, így a fenntartható jövőbe történő beruházásként a globális menedzsment vadonatúj logisztikai központ létesítése mellett döntött a magyar gyáregység számára. A 215 dolgozónak munkát adó, nívós építészeti igényekkel felépített ipari létesítmény a legkorszerűbb eljárásokat, folyamatokat vonultatja fel. A 20 000 m2-es központ mintegy 9 részterületen támogatja aktívan az indítómotorok és generátorok gyártását a mindössze egy kilométer távolságban működő gyár számára. A raktár összkapacitása 18 035 paletta, amely a maga kategóriájában ugyancsak kiemelkedő méretűnek számít és egyúttal kaput nyit a jövőbeli fejlődés és bővülés számára is.

GPS-Tracking – befektetés a jövőbe

Az új logisztikai központ egyik nagy újítása az innovatív, újgenerációs sorellátási mód. Így a gyárban folyamatosan a következő 3 órára biztosítják az alap- és csomagolóanyagot. Ez hatékonnyá teszi a munkavégzést, minimalizálja az üresjáratokat, a kamionok és a gyárban működő sorellátást biztosító szállító eszközök megfelelő töltöttségi szinten, a megfelelő időben tudják a gyártósorokat alapanyaggal ellátni.

Balról jobbra: Kovács István fizikai logisztikai vezető, Vér Szilveszter logisztikai vezető, Bém Gergely raktárvezető

Egy másik forradalmi újítás a nyilvántartásban, az anyagok könyvelésében hoz áttörést. A beltéri, GPS-alapú nyomkövető helymeghatározási rendszer az alapanyagok automatikus könyvelését teszi lehetővé a nyilvántartó rendszerben. Így emberi közreműködés nélkül, minden korábbinál precízebb az áruk mozgásának nyomon követése, az árukészlet nyilvántartása, a raktárkészlet kezelése. A versenyképes termékek gyártásához mindezek szorosan hozzátartoznak, csakúgy, mint a technológiailag élenjáró infrastruktúra kiépítése és folyamatos fejlesztése, amely a cég globális jelenlétének erősítéséhez is hozzájárul. Az SEG Automotive cégcsoport számára a miskolci logisztikai telephely létesítése globális értelemben is stratégiai beruházás, mivel a világ 16 országában jelen lévő cégcsoport valamennyi egysége számára nyújt közvetve, vagy közvetetten szolgáltatásokat.

Technológiai élvonal, a munkakörülményekben is

A technológiában vezető szerepet betöltő vállalatként, a logisztikai mérőszámokat digitális felületeken lehet elérni a teljes központ területén. A raktári dizájn egyedi tervezésű, amely tükrözi az új néven működő cég energikus és fiatalos szemléletét.

– Fontos észrevenni azt, hogy a mai munkavállalók már egészen másmilyen munkakörnyezetet igényelnek, mint az előző generációk. Ezért mi is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a helyiségek megjelenése, berendezése jobban illeszkedjen a fiatal munkaerő elvárásaihoz – mondta a korszerű kialakítással kapcsolatban Vér Szilveszter, az SEG Automotive hazai részlegének logisztikai vezetője. A cég, mint felelős munkaadó elkötelezett a dolgozók megfelelő színvonalú munkakörülményei iránt, ezért is volt fontos, hogy a munkakörnyezet minden korábbinál kényelmesebb, korszerűbb és ergonomikusabb legyen.

Fotók: Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.

Röviden

A mintegy 100 éves múltra visszatekintő indítómotorok és generátorok üzletág 2003 óta van jelen Miskolcon. A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A folyamatos fejlődés eredményeként a legyártott termékek, és ezzel párhuzamosan a munkavállalók száma folyamatosan nő. A vállalat mára a régió egyik legfontosabb munkáltatójává vált. A fejlesztési csoport az önindítók és generátorok fejlesztésén túl közreműködik a BRM, azaz a Boost Recuperation Machine fejlesztésében is.

 

Az SEG Automotive

Az SEG Automotive története szorosan összefügg az autózás történetével. Az indítómotorokat és generátorokat gyártó, nagyhírű BOSCH részlegből 2018-ban alakult társaság több mint egy évszázados járműipari innovációt tudhat maga mögött, az indítómotoroktól, a generátorokon és a start-stop rendszeren át a lágy (mild) hibrid megoldásokig. Az SEG Automotive aktív szereplőként alakítja a járműipar robbanómotoroktól az elektromos meghajtásig vezető útját, hatékony CO2-csökkentést lehetővé tevő megoldások szállításával minden motortípushoz. Autóipari szempontból a világ 16 legfontosabb piacán jelen levő, több mint 8000 alkalmazottat foglalkoztató SEG Automotive a legmagasabb színvonalú mérnöki megoldásokat és termékszakértelmet biztosító hálózatot működtet, Németországtól Kínáig. A társaság termékeit a legmodernebb technológiai megoldások és a legmagasabb szintű minőségi standardok teszik egyedülállóvá: világszerte szinte minden autóipari OEM társaság az SEG Automotive testre szabott megoldásait használja személy- és haszongépjárművekhez egyaránt. Magyarországon a vállalat Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven működik.

Supply Chain Monitor
2018. február