Archívum: Kiváltani az élőmunkát

2017. október 26. | Gyártás | Elektronikai ipar

Az AE-Plasztik Zrt.-nél folyamatos a fejlődés, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet azonban megnehezíti a cég életét.

A műanyag alkatrészek gyártását, valamint elektromechanikai szerelési tevékenységet, illetve tamponozást végző AE-Plasztik Zrt. főként az autóipar számára állít elő termékeket.

– Cégünk 2008-ban alakult meg a jogelőd Ajkai Elektronikai Kft. két divíziójának – fémmegmunkálás és galvanizálás, valamint szerelés és fröccsöntés – külön gazdasági társaságba történt kiszervezése révén, és folytatta tovább ez utóbbi tevékenységeket Kersner László vezetésével. A kft. 2016 június elején zártkörű részvénytársasággá alakult, de továbbra is a Műszertechnika Holding 100%-os tulajdonában van – mutatta be a céghátteret Vitai Balázs vezérigazgató, aki 2006-ban projektvezetőként kezdte szakmai pályafutását a vállalatnál, majd néhány év kihagyás után 2012-ben tért vissza és ügyvezető-helyettesként vett részt a cég irányításában.

A 2008-as megalakulást követő időszakban kedvezőek voltak a piaci kilátások, a cég éves szinten mintegy 2,2 milliárd forint árbevételt realizált, bár a világválság begyűrűzésekor létszámcsökkentésre, illetve 4 napos munkarend bevezetésére kényszerült. Azóta sikerült megduplázni az árbevételt, amely a tavalyi évben már elérte a 4,9 milliárd forintot, a cég dolgozói létszáma 360 főre növekedett, és a gyár visszaállt az 5 napos munkarendre. Sőt, ma már az is gyakori, hogy bizonyos termékkörök esetében szombati műszakokat is kell szervezni. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet azonban megnehezíti az AE-Plasztik Zrt. életét.

Folyamatos beruházások

Az ajkai gyártó cég termékkibocsátásának mintegy 30%-a kerül exportra, az éves árbevétel tekintetében pedig a műanyag fröccsöntés aránya ma már 50% feletti, a korábbi 25-35%-os szinthez képest.

– Az elmúlt években a magasabb hozzáadott értékű műanyaggyártást prioritásként kezeltük, mivel ezen a területen az élőmunkaigény nem olyan magas, mint a nálunk alkalmazott szerelési tevékenység esetében. A műanyagfröccsöntési szegmensben vannak olyan termékeink, amelyek előállításához elegendő egy dolgozó több gép kezeléséhez, és a jövőben is ezt az irányt szeretnénk tartani. Egyrészt azért, mert a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben az élőmunka kiváltására kell törekednünk, másrészt azért, mert a minimálbérek növekednek, viszont ezt a többletköltséget a vevőink felé nem tudjuk érvényesíteni futó projektek esetén, hiszen a szerződésekben korábban rögzített feltételeket – többek között az árat – tartanunk kell, tehát a hatékonyság növelése állandó feladat. Az új projektek kapcsán a megvalósíthatóságot vizsgálva sok egyéb szempont mellett előtérbe kell helyeznünk az adott lehetőség élőmunkaigényét is, és nagyon körültekintően készítjük el az ajánlatokat meglévő, illetve leendő megbízóink számára – mondta a vezérigazgató.

A félautomata és kézi szerelési tevékenységhez képest a műanyagfröccsöntés egy beruházásigényes technológia, mivel a folyamatos bővülés csak korszerű műszaki háttérrel valósítható meg. Jelenleg 42 fröccsöntő berendezésen folyik a műanyag alkatrészek előállítása. A gépek záróerőtartománya 40 tonnától 420 tonnáig terjed, így a cég gyártási kompetenciája felöleli a néhány század grammos termékektől akár a közel 1 kilogramm súlyú műanyag alkatrészek előállítását is. Az AE-Plasztik Zrt.-nél évente 2-3 új fröccsöntő gépet állítanak üzembe, egyrészt a régi gépek kiváltására, másrészt a kapacitás bővítésére.

Vitai Balázs– Tavaly egy nagyobb volumenű gépbeszerzés mellett döntöttünk, mivel a 2015-ös évben megnyílt a lehetőség pályázati források felhasználására az eszközberuházásokhoz, ami eddig a magyar nagyvállalatok számára nem volt elérhető. Egy 240 millió forintos beruházás keretében – amelyhez 80 millió forint állami támogatást kaptunk – 8 új gépet állítottunk üzembe, amelyek között már elektromos működtetésű fröccsöntő berendezések is találhatók, emellett 18 új munkahelyet teremtettünk. Az idei évben hasonló nagyságrendű gépparkbővítést tervezünk, szintén pályázati forrás bevonásával. Idén a 8 újonnan beszerzett fröccsöntő gép közül 2 a régi gépek kiváltására, 6 pedig új termékek gyártására, illetve a jövő év elején induló, nagy volumenű sorozatgyártás kiszolgálására fog üzembe állni, így 7 új gép kapacitása szinte már ma teljesen lekötött. A fennmaradó fröccsöntő gépet pedig olyan területen fogjuk üzembe állítani, ahol jelenleg szűk a keresztmetszet és hétvégi műszakok szervezése is szükséges az elvárt darabszámok teljesítéséhez. Az új gépek üzembe helyezése ma már elképzelhetetlen lenne korszerű perifériák – szállítószalagok, robotok, szeparátorok – nélkül, így erre a területre is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a jövőben. Ezek a beruházások szintén az élőmunka részleges kiváltását célozzák – mutatott rá Vitai Balázs. A gyártás hatékonyságát azonban a gépek mellett az adott termékekhez szükséges szerszámok minősége is nagyban befolyásolja, hiszen ezek az előállított alkatrészek – jó esetben – teljes életciklusát végig kísérik.

– Az autóiparban gyakran találkozunk azzal a gyakorlattal, hogy a beszerzők – a többnyire negatív tapasztalat ellenére – egy adott projekt felszerszámozásának költségeit olyan alacsonyan kívánják tartani, amelyre kizárólag a Távol-Keleten lehet megoldást találni, elsősorban a költségek, másodsorban a határidők miatt. Majd a kezdeti öröm hamar alábbhagy, hiszen a termék életciklusa alatt a szerszám árának többszörösét kell elkölteni javításokra, optimalizálásokra vagy a szerszámkonstrukcióból eredő, gyakran előforduló minőségi problémákra. Egy ilyen projekt rossz irányba viheti cégünk megítélését, ezért az AE-Plasztiknál minden esetben arra törekszünk, hogy helyben oldjuk meg a termékek minőségi felszerszámozását. Az eseti jelleggel felmerülő garanciális kötelezettségek, standard tartalékalkatrészek elérhetősége is megoldott, így biztosított a hosszabb távú vevői elégedettség – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy az alapanyaggal történő gazdálkodás szintén nagyon fontos témakör. A cég az anyagfelhasználást százalékosan folyamatosan csökkentette az elmúlt években, növelve ezzel a termékek hozzáadott érték arányát. Az 1500 m2-es fröccsöntő üzemben több mint 200 féle alapanyagból gyártanak késztermékeket, melyek közül mintegy 100-120 darab sorozatgyártásban készül.

– Az anyagfelhasználás szempontjából lényeges az is, hogy a gyártási folyamat során keletkező anyaghulladékot a minimális szintre csökkentsük, illetve visszaforgassuk a termelésbe, ahol lehetséges. A legjobb megoldás az, ha ezt a fontos tényezőt a szerszám tervezésekor is figyelembe tudjuk venni. Például anyagtakarékos forrócsatorna rendszerekkel elérhető, hogy ne, vagy csak minimális mértékben képződjön hulladék a késztermékek gyártása során. Amennyiben elkerülhetetlen a hulladék képződése, úgy fontos, hogy a termelésbe történő visszaforgatás rendszerszintű és automatizált legyen. A hatékonyságnövelés alapját ebben a folyamatban is az élőmunkaigény minimalizálása, illetve az anyagtakarékosság jelenti – emelte ki a szakember.

Az elektromechanikai szerelés területén szintén bővült a cég tevékenysége. Az idei évben egy korábban hosszú évekig gyártott elektronikai termék előállítása megszűnt, azonban az így felszabadult kapacitást átszervezték egy meglévő autóipari megrendelő új projektjének beindítására, amelyhez egy speciális, nagy volumenű gyártásra alkalmas szerelősort alakítottak ki a 2000 m2-es szerelde területén.

– Elsősorban a már említett gyártósornak, illetve számos egyéb, kisebb projekt sikeres felfutásának köszönhetően reális lehet az idei évre tervezett 5,1 milliárd forintos árbevétel átlépése is. Az igények folyamatos emelkedésével egy időben már tárgyalunk autóipari partnerünkkel a szerelősor duplikációjáról, hiszen a jelenleg szállított volumenek kétszeresére is van esély rövid távon, ami újabb kihívások elé állítja cégünket. Már most is hétvégi műszakokban és az improduktív dolgozók bevonásával tudjuk csak teljesíteni az elvárt darabszámokat. Szerencsére ez a megoldás a gyártásban gyakorlott dolgozók számára inkább motivációt, mint súrlódási pontot jelent – mondta a vezérigazgató.

A magasabb hozzáadott értékű műanyaggyártás mellett a félautomata és kézi szerelési üzletág is dinamikusan fejlődik

Kérdéses a munkaerő-utánpótlás

Az AE-Plasztik Zrt.-nél tehát piaci oldalról folyamatos a bővülés, munkaerő szempontjából azonban számos kihívással kell szembenéznie a cég vezetésének.

– A tavalyi esztendőhöz képest az idei évben drasztikusan megemelkedtek a bérek, így a fix költségeinken belül a személyi jellegű ráfordítások közel 15%-kal növekedtek, ami a minimálbér körüli szinten fizetett dolgozók esetén 25%-os mértékben éreztette hatását. Jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy ezt hogyan tudjuk a hatékonyság fokozásával, automatizálással, illetve egyéb intézkedésekkel ellensúlyozni az eredményességünk hozzáadott érték szintű megtartása mellett. Az idei évet 375 főre terveztük, azonban a valós létszámunk 350-355 fő körüli. Sajnos a piacon szabadon mozgó munkaerő már nem igazán alkalmas magas minőségű, autóipari munkafolyamatok elvégzésére, és ebből adódóan minőségi problémákkal is szembesülnünk kell. Ezért ahol lehetséges, próbáljuk a humánerőt kiváltani a folyamatokból, hogy az ember a gépek kiszolgálására korlátozódjon, és a szükséges döntéseket szenzorok, kamerák, robotok végezzék. Természetesen az, hogy ezt mely területeken és milyen mértékben tudjuk megvalósítani, a termékportfólió függvénye. Mi is az automatizálás irányába fejlesztettük a gépparkunkat olyan termékkörök esetében, amelyeket a megrendelőink számára nagy volumenben állítunk elő. De vannak még olyan, általunk egyelőre kiaknázatlan lehetőségek, a szenzortechnika, az „okos kamerák”, szállítószalagok, robotok integrálása területén, amelyekkel a gyártási és minőség-ellenőrzési folyamatból ki tudjuk váltani az élő munkaerőt. Ezek az eszközök lehetnek megfelelő válaszlépések a kialakult és egyre súlyosbodó munkaerőhiány kezelésében, a minőségre gyakorolt pozitív hatások mellett. A rendelkezésünkre álló humán állományunk megőrzésével is komoly sikerek érhetők el a piacon, ezért fontos, hogy a dolgozók elégedettségére, motiváltságára kiemelten figyeljünk, velük együtt fejlődjünk, fejlesszünk. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha nap mint nap jelen vagyunk az üzemekben. Ma már humánpolitikai kérdésekkel heti, sőt napi szinten kell foglalkoznia a felsővezetésnek, egyrészt a munkaerő-utánpótlás problematikájának kezelése kapcsán, másrészt a meglévő dolgozói állomány motiválására. Negyedévente tartok tájékoztatót az operatív területen dolgozó kollégák számára az elért eredményekről, fejlesztési irányokról. Ilyen alkalmak során lehetőségük van közvetlenül nekem feltenni a kérdéseiket, illetve elmondhatják problémáikat, javaslatokat fogalmazhatnak meg. Ezeket kiemelten kezeljük és reagálunk minden felvetett észrevételre. Egyre fontosabb, hogy az operatív dolgozókkal is közvetlenül kommunikáljunk, hiszen az ő komfortérzetük javítása a cél. Emellett természetesen az oktatásukra, továbbképzésükre is nagy hangsúlyt fektetünk az új technológiák zökkenőmentes integrálása érdekében – nyilatkozta Vitai Balázs a munkaerőpiac által indukált korlátozó tényezők kapcsán.

A jövőt illetően a vezérigazgató kifejtette: továbbra is keresni kell a specialitásokat, azokat a technológiai ágakat a műanyaggyártáson belül, amelyek révén nem a tömegáruk előállítása, hanem a nagy sorozatú, precíziós technikát igénylő termékek gyártásának irányába bővíthető az AE-Plasztik Zrt. tevékenységi köre.

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2017. október