Archívum: Rugalmas anyagmozgatás biztonságosan

2017. június 22. | Logisztika | FMCG

Az IKEA legújabb soroksári áruházába a 12 gépből álló, lítiumion-akkumulátorral működő anyagmozgató flottát a Jungheinrich szállította.

Az IKEA 33 500 m2-en felépített, zöldmezős beruházással csaknem 17 milliárd forintból megvalósított soroksári áruháza június 14-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára, amely a svéd cégcsoport nyolcadik kiskereskedelmi egysége a Szlovákiát, Csehországot és hazánkat magában foglaló kelet-európai régióban. Az épület a fenntarthatóság jegyében került kialakításra, többek között napkollektorokat építettek be, illetve geotermikus energia szolgáltatja a fűtést, sőt még az esővizet is gyűjtik.

 

A Jungheinrich ERV típusú elektromos raklapszállítót kizárólag az IKEA számára fejlesztették a Jungheinrich Lüneburgban működő gyáregységében

Az új áruház épületén belül a raktári terület közel 10 000 négyzetméterAz új áruház épületén belül a raktári terület közel 10 000 m2, melyből 6500 m2 a vásárlók számára kialakított önkiszolgáló rész, és mintegy 3500 m2 az árukiadóként üzemelő zárt raktárrész. Emellett a soroksári IKEA már felkészült a többcsatornás kereskedelmi tevékenység kiszolgálására is: külön területet alakítottak ki, ahol az online beérkező megrendelések kiszállításra történő összekészítését végzik majd a click and collect (c&c) szolgáltatás keretében. A raktári operáció és az áruk fogadása folyamatos, de jellemzően éjszaka, illetve a hajnali órákban történik 5 dokkolókapun keresztül, amelyek mind a 24 tonnás kamionok, mind a kisebb méretű teherautók fogadására alkalmasak. Az áruérkeztetésre egy 1200 m2-es területet alakítottak ki, ahol a targoncák energiaforrásának feltöltéséhez szükséges töltőcsatlakoztató pontokat is elhelyezték. A folyamatos műszakrendben üzemelő raktárban az anyagmozgatást az újonnan beszerzett, lítiumion-akkumulátorral működő 12 Jungheinrich márkájú gépből álló flottával végzik. A 28 országban 340 áruházzal jelen lévő IKEA cégcsoport központi szervezete koordinálja a beszerzési tevékenységet, így a raktártechnikai megoldások, illetve az anyagmozgató gépek vásárlása is központosított.

– Volt olyan időszak, amikor az IKEA egyetlen targoncagyártóval kötött megállapodást, azonban az elmúlt években ez a beszállítói kör kibővült, s ma már a csoportszinten kiírt tenderekre több anyagmozgatási megoldást nyújtó céget hívnak meg, amelyek szintén cégcsoport szinten vesznek részt a pályázatokon. Az új flotta beszerzésénél tehát már több gyártó gépei és megoldásai közül választhattunk, s a budaörsi áruházban szerzett korábbi tapasztalataim alapján a Jungheinrich targoncáira esett a választás. Emellett a múltban, a Jungheinrich Hungária Kft. által nyújtott professzionális szervizszolgáltatás is okot adott a bizalomra – mondta Ruskovits Gábor, az IKEA soroksári áruházának logisztikai vezetője. A szakember hozzátette: a targoncagyártók az IKEA specifikus igényei és feltételrendszere alapján fejlesztik azokat az egyedi anyagmozgató gépeket, amelyek világszinten minden áruház számára megrendelhetők egy belső használatra létrehozott elektronikus rendszeren, az úgynevezett iShop-on keresztül, amelybe a tendereztetést követően kerülnek be a kiválasztott gyártók.

– A központi beszerzés határozza meg az adott anyagmozgatási munkafolyamatokhoz szükséges gépek típusát, illetve az IKEA egy-egy speciális gép vagy eszköz legyártására is igényt fogalmaz meg saját specifikációi alapján a világszinten jelentkező darabszám megjelölésével. Ezeknek az egyedi elvárásoknak megfelelően pedig a már minősített beszállítók egy-egy fejlesztendő gépre tesznek ajánlatot, s amelyik megoldás a „házi” pályázaton sikeresen szerepel, bekerül az elektronikus rendszerbe. Az IKEA által igényelt speciális gépek közül például az elektromos raklapszállítók esetében a Jungheinrich tudott olyan megoldást fejleszteni, amelyet a többi gyártó műszaki szempontból nem tudott olyan jól megvalósítani – pontosított a logisztikai vezető.

– A Jungheinrich ERV típusú elektromos raklapszállítót kizárólag az IKEA csoportnál használják, s ezt az anyagmozgató eszközt a Jungheinrich Lüneburgban működő, speciális kiépítésű gépek fejlesztésére és előállítására dedikált gyáregységében fejlesztették. Ebben az üzemben a már meglévő, szériában gyártott gépeket fejlesztik tovább a mérnökök az egyedi elvárásoknak megfelelően, és azokat a megrendelőkkel együtt ott tesztelik is – tette hozzá Koch Attila, a Jungheinrich Hungária Kft. Key Account Managere.

Balról: Ruskovits Gábor és Koch Attila

Központosított beszerzés, lokális döntés

Az IKEA elektronikus rendszerében elérhető anyagmozgató gépek választékából az egyes áruházak szabadon választhatnak mind a márkák, mind az eszköztípusok tekintetében. Egy gépflotta összeállítása tehát már lokális döntés az adott raktári folyamatok vagy akár a biztonsági előírások figyelembevételével.

– Az új áruház kapcsán elsődleges szempont volt, hogy egységes flottát működtessünk, és lehetőség szerint egyetlen gyártótól szerezzük be az anyagmozgató gépeket. Ettől csak abban az esetben kívántunk eltérni, ha a kiválasztott gyártó kínálatában nem találunk egy adott feladatra megfelelő eszközt. A Jungheinrich gépek mellett több érv is szólt. Többek között az, hogy az említett ERV típuson kívül egy olyan rakománystabilizáló – load stabilizer – eszközt is kifejlesztett az IKEA számára, amellyel megoldott a nálunk használatos speciális papír raklapok biztonságos mozgatása. Ezzel az eszközzel a borulékony, hosszú és keskeny rakományokat nemcsak összefogni lehet, hanem felülről leszorítani is, hogy azokat biztonságosan lehessen a magasraktári állványrendszerben mozgatni – ismertette a rakománystabilizáló funkcióját Ruskovits Gábor.

Minthogy a beszállítók felé az IKEA elvárásai központosítottak, ezért a svéd áruházlánc kiszolgálása a Jungheinrichnél szintén konszern szinten koordinált. Az áruházak iShopban leadott rendelései a Jungheinrich németországi központjába érkeznek be és ez alapján indítják el a gyártást, de ezzel egy időben erről a helyi leányvállalatok is információt kapnak.

– Az iShopban egy bonyolult rendelést is viszonylag egyszerűen le tudunk adni, pár kattintással kiválaszthatjuk a különböző komponenseket. Ennek ellenére a Jungheinrich Hungária Kft. magas szintű műszaki és technikai támogatása az új flotta beszerzését megelőző kiválasztási fázisban elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a számunkra megfelelő anyagmozgatási opciók közül a leginkább megfelelőt válasszuk. Komoly előzetes egyeztetést igényelt a gépek leszállításának ütemezése, illetve a flotta beüzemelése is, amelynek kapcsán szintén fontos volt, hogy minden tekintetben számíthattunk a jungheinriches kollégákra. A Jungheinrich Hungária Kft. oldaláról mindig rugalmas hozzáállást tapasztaltunk, amely nemcsak a vezetői, hanem az együttműködés minden szintjén jellemző, s ez egy hosszú távú partnerkapcsolat alappillére – nyilatkozta az IKEA soroksári áruházának logisztikai vezetője.

Az IKEA soroksári áruházának raktárában az idén, januárban állt üzembe az 5 tolóoszlopos ETV, 4 gyalogkíséretű ERV és 3 homlokvillás EFG típusú targoncából álló flotta.

A sztenderdtől eltérő targoncaflotta

Az IKEA a tavalyi évtől a lítiumionos energiaforrással szerelt gépek használatára külön költségkeretet irányzott előAz IKEA soroksári áruházának raktárában az idén, januárban állt üzembe az 5 tolóoszlopos ETV , 4 gyalogkíséretű ERV és 3 homlokvillás EFG típusú targoncából álló flotta, s a gépek mindegyike kicsit eltér az alapverzióktól. Az IKEA elvárásai között szerepelt, hogy minden anyagmozgató gép teherhordó szerkezete illeszthető legyen a különböző palettaméretekhez, ezért mindhárom targoncatípust kitolóvillával és villatávolság- állítóval egyaránt felszerelték. Ez a megoldás a sztenderd tolóoszlopos gépeknél ritkán alkalmazott. A homlokvillás targoncák esetében a villák keskenyebbek, mint a hagyományos gépeknél, a speciális felszereltséggel kialakított ERV pedig a Jungheinrich alapkínálatában nem érhető el, kifejezetten az IKEA számára kifejlesztett típus. Ez a gép a tolóoszlopos targoncák összes tulajdonságával rendelkezik; az oszlopot ki lehet tolni, valamint villatávolság-állító berendezéssel is felszerelt, mindemellett egy kompakt gyalogkíséretű anyagmozgató eszköz. A speciális villafunkcióknak köszönhetően az ERV targoncákkal nagy terhet lehet gyorsan mozgatni. További előny, hogy ez a gép mind vezetőállásos, mind gyalogkíséretű üzemmódban használható. – A Jungheinrich targoncákból álló flotta rugalmas anyagmozgatást tesz lehetővé a rak- tárban, ezáltal a munkafolyamatokat hatékonyabban tudjuk szervezni, a dolgozók számára pedig kevesebb terhelést és nagyobb biztonságot jelent. Ez utóbbi egyébként szintén a kiválasztási szempontok között szerepelt, hiszen a gépeknek az IKEA belső munkavédelmi szabályainak is maradéktalanul meg kellett felelniük – hangsúlyozta a logisztikai vezető.

 

Rugalmas, biztonságos és praktikus

Az ETV tolóoszlopos targoncák kitolóvilla és villatávolság-állító mellett számos biztonsági opcióval felszereltek, mint például a Floor-spot figyelmeztető fényjelzésAz IKEA világszinten elkötelezett a környezetbarát megoldások iránt az anyagomozgatás területén is, ezért a tavalyi évtől a lítiumionos energiaforrással szerelt gépek használatára külön költségkeretet irányzott elő.

– Számunkra tehát nem volt kérdés, hogy az új géppark minden tagja lítiumion-akkumulátorral legyen felszerelt, holott ezeknek a gépeknek az ára 50-60%-kal magasabb, mint a hagyományos targoncáké. A központi beszerzés a nagyobb beruházási költség ellenére a lítiumion-akkumulátorok mellett tette le a voksát, s a döntést számokkal alátámasztva hozta meg. Hosszú távon mind a gépek üzemeltetése, mind az élettartam szempontjából, illetve a TCO (Total Cost of Ownership) figyelembevételével költséghatékonyabb megoldást jelent, szemben a hagyományos ólomsavas energiaforrásokkal – mondta az IKEA soroksári áruházának logisztikai vezetője, hozzátéve, hogy a lítiumionos akkumulátorok esetében nem szükséges külön töltőhelyiséget kialakítani a megfelelő szellőzéssel – ami plusz helyigény a raktárban –, mivel azok feltöltése akár a raktár közepén is elvégezhető, csupán elektromos csatlakoztatási pontokat kell kialakítani.

– Emellett a lítiumion-akkumulátorok használata biztonságosabb, hiszen az ólomsavas változatok esetében keletkező gázok az egészségre ártalmasak, továbbá a napi karbantartási feladatok sem terhelik a targoncavezetőket. A hagyományos akkumulátorokhoz képest a lítiumionos akkumulátorok töltése gyorsabb, energiasűrűségük pedig nagyobb, ezáltal hosszabb az üzemidejük. A gépek mindig használatra készek és az energiaforrás köztes töltése is lehetséges anélkül, hogy az kárt okozna az akkumulátorban – mondta Koch Attila.

– Ezek az előnyök kézzel fogható költségmegtakarításban is jelentkeznek, emellett a lítiumion-technológia rugalmas, biztonságos és praktikus flottakezelést tesz lehetővé – fogalmazott Ruskovits Gábor.

JS

A legnagyobb egyedi kivitelezésű projekt

Az IKEA nemrég Oroszországban is bővítette raktárát, a Moszkvától mintegy 50 km-re észak-nyugatra található eszipovói telephelyén. A svéd cégcsoport az új disztribúciós központ megépítésénél valamennyi intralogisztikai feladat elvégzésére generálkivitelezőként, illetve rendszerintegrátorként a hamburgi Jungheinrich AG-t bízta meg. A projekt kapcsán a Jungheinrich, mint a teljes körű intralogisztikai megoldások szolgáltatója ismét bizonyíthatja szakértelmét: egy 210 000 rakodólap tárolására alkalmas 15 soros magasraktárt hoz létre. A 200 méter hosszú, 130 méter széles és 45 méter magas IKEA disztribúciós központ 2017 végére készül el és az IKEA leányvállalatának már meglévő gyártását fogja kiszolgálni.

 

Supply Chain Monitor

2017. június