Archívum: Győzelem két kategóriában

2016. június 1. | Logisztika | Egyéb szektorok

A Jungheinrich nyerte az üzemen belüli logisztika Oscar-díját 5-ös sorozatú EKX magasraktári felrakógépével és az ICE vonatkerekek párjainak cseréjére kifejlesztett speciális gépével.

A CeMAT nemzetközi kiállítás első napjának estéjén, a 2016-os IFOY Award (Év Targoncája Díj) átadásán a Jungheinrich két kategóriában is az élre került. Ezzel egyedüliként az intralogisztikai vállalatok közül egyszerre két előkelő díjat is átvehetett. Az idei évben először, 5 kategóriában adta át a 24 főből álló nemzetközi szakmai zsűri a Nemzetközi Év Targoncája Díjat (International Froklift Truck of the Year). Az átfogó, egyhetes tesztelés után, melyet tudományos innovációs ellenőrzés (Innovation Check) alapján a Fraunhofer Intézet anyagáramlási és logisztikai szakértői, majd pedig a szakmai zsűri tagjai végeztek, a Jungheinrich kettős győzelemmel került ki a legjobb targonca és a legjobb intralogisztikai megoldás címért folyó versenyből.

EKX – a legjobb magasemelésű raktártechnikai gép

A Jungheinrich az első Év Targoncája Díjat a magasemelésű raktártechnikai gépek kategóriájában nyerte el a 2015-ben bemutatott, EKX 516 típusú elektromos komissiózó- és felrakótargoncával. Az EKX 516 típus teherbírása 1600 kg és akár 17,5 m magasságig képes emelni. A díj odaítélésében döntő szerepet játszott az innováció mértéke. Az EKX 5-ös sorozatának bevezetésével a Jungheinrich jelentősen magasabbra helyezte a mércét a magasraktári targoncák szegmensében – így indokolta a zsűri a döntését. A moduláris koncepció, a könnyűszerkezet és a szűkfolyosós targoncáknál először megvalósított passzív lengéscsillapítás, valamint a szintén először alkalmazott szinkronmotor-technológia egyedülálló a piacon. Az új technológia rendkívül energiatakarékos, és a FloorPro lengéscsillapítással akár egyenetlen talajon is alkalmazható. Az EKX maximális hatásfokot ér el a Jungheinrich raktárnavigációs asszisztensrendszerével, amely a szűkfolyosós targoncát félautomatikusan a következő raktárpozícióhoz irányítja. – Összességében a piaci alkalmazhatóságot, a felhasználói előnyöket értékeltük a leginkább, mivel a targonca egyrészről nagy teljesítményre képes, másrészről energiahatékony, mindehhez pedig megbízható biztonsági funkciók társulnak – emelték ki a Fraunhofer Intézet szakértői.

A díjat Dr. Oliver Lücke, a Jungheinrich műszaki igazgatója, az igazgatótanács tagja, vette át a fejlesztőcsapattal és a degernpointi gyár munkatársaival együtt. – Nagy örömünkre szolgál, hogy zászlóshajónkkal, az EKX 5-ös sorozattal elnyertük ezt a megtisztelő díjat. Sokféle innovációt valósítottunk meg a gépben, és ezzel új mértéket teremtettünk. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a lelkes csapatnak, és mindazoknak, akik ennek a modern, innovatív targoncának a kialakításához hozzájárultak. Mindez bizonyítja vállalatunk pozícióját, mint teljes körű logisztikai szolgáltató – mondta Dr. Oliver Lücke.

EJQ – a speciális gépek kategóriájának győztese

Az idei évben elsőként meghirdetett „Speciális gépek” kategóriájának győztese az EJQ 325. A Jungheinrich speciális anyagmozgató eszközöket előállító lüneburgi üzemében gyártott gép a Német Vasút számára készült az ICE vasúti szerelvények kerékpárjainak felvételére, illetve cseréjére. A megoldás alapját a Jungheinrich standard komponensei alkotják. A szakmai zsűri mindenekelőtt a precizitást díjazta. – Ez egy olyan, műszakilag rendkívül színvonalas kombináció, amelyet ilyen formában anyagmozgató eszközök esetében még nem hoztak létre. Az eszköz további különlegessége, hogy a gép két egymással szemközti pozícióból is kezelhető – értékelt a zsűri. A Fraunhofer Intézet szakértői ismételten kiemelték a Jungheinrich speciális gépének piaci alkalmazhatóságát, illetve a felhasználói előnyöket, mivel a gép egyedileg, komplex igények és alkalmazási feltételek szerint került kialakításra. Az összkerékkormányzás kitűnő manőverezést biztosít, így a 2,5 tonna tömegű ICE vasúti kocsik kerékpárjai a szűkös helyviszonyok ellenére is biztonságosan szállíthatók. Az össze- és szétszereléshez szükséges, rendkívül pontos pozicionálást a teher emelésére és süllyesztésére szolgáló emelőoszlop teszi lehetővé (oszlop-előretolással, -döntéssel, széles oldalmozgatóval, valamint villapozícionálóval).

– A Jungheinrichnek sikerült egy olyan speciális gépet gyártani, amely az ügyfél igényeit abszolút mértékben teljesíti, és milliméter pontosan elvégzi a kívánt munkát. A gép bizonyíték arra, hogy a jól bevált, standard komponensek alkalmazása egészében többet tesz ki, mint a részek összessége – emelte ki a szakmai zsűri.

A Jungheinrich csapata rendkívüli örömmel fogadta az újabb győzelmet. – Büszkék vagyunk arra, hogy ez a speciális gép – egyetlen darab egy egészen speciális ügyféligényre legyártva – elnyerte ezt a díjat. A lüneburgi üzem több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik az egyedi, speciális termékmegoldások fejlesztésének területén. A díj ismét bizonyítja, hogy a Jungheinrich teljes körű megoldásokat tud nyújtani az üzemen belüli logisztika területén – nyilatkozta Dr. Oliver Lücke.

Supply Chain Monitor
2016. június