Archívum: Precíziós méret- és pozíciómeghatározás

2016. április 1. | Egyéb | Elektronikai ipar

A Balluff BLA (Balluff Light Array) nagy felbontású fénynyaláb segítségével számos mérési feladat elvégezhető. Mérhető az objektumok átmérője, szélessége, magassága, pozíciója, figyelhetők az esetleges rendellenességek, hiányok, hézagok, rések stb. Ez azt jelenti, hogy különböző tárgyak azonosítása mellett minimális méretkülönbségek összehasonlítására is képes.

Napjainkban a gyártás és a csomagolás területén végzett minőség-ellenőrzési műveletek során különböző tárgyakat kell felismerni, illetve minimális méret-, vagy magasságbeli különbségek alapján alkatrészeket, termékeket válogatni. Ilyen esetekben az érintésmentes optikai érzékelők jelentős előnyökkel bírnak, ugyanakkor ezek a megoldások meglehetősen drágák is, ráadásul a különböző szenzorok, valamint a megfelelő vezérlők beállítása rengeteg türelmet és szakértelmet kíván. Ugyanezekkel a problémákkal kell számolni a PC-alapú rendszereknél is. A Balluff BLA fényfüggönyének alkalmazása révén azonban lényegesen egyszerűbbé válhat az alkatrészek vagy termékek méretének és pozíciójának nagy pontosságú meghatározása. A szenzortechnikai gyártó megoldásában ugyanis egy erős, nagy felbontású lézeres adó és egy teljesen függetlenül működő vevő végzi az érzékelési feladatokat.

A legapróbbakat is észleli

BLA fényfüggöny a BallufftólA BLA fényfüggönyt robusztus fémházba építették, adó és vevő optikáját pedig ellenálló, tükröződésmentes üveg védi. Az érzékelő a logikus kialakításnak köszönhetően egyszerűen kezelhető. Nagyméretű gombjai segítségével gyorsan és könnyen programozható, a beállítását pedig egy integrált, többfunkciós grafikus kijelző segíti, melyen élőkép jelenik meg. A menüszerkezet jól érthető és egyszerű szöveges utasítások támogatják a felhasználót. Működéséhez nem szükségesek további kiegészítők, mint például vezérlő, PC vagy speciális szoftver. A felhasználó akár 6 különböző tárgyat is beállíthat, a mérési terület kivágásával pedig elsötétítheti a zavaró tárgyakat. Párhuzamosan több mérési mód használata is lehetséges: például egy időben ellenőrizhető a tárgy átmérője és annak helyzete. A fényfüggöny szélessége 50 mm, érzékelési távolsága 2 m, és a folyamatos, jól látható fénysugár kiváló felbontással rendelkezik, ami 30 centiméteres távolságig 0,01 mm, afelett 0,025 mm, s ez még mindig elegendő ahhoz, hogy megbízhatóan észlelje a rendkívül apró tárgyakat is.

A BLA multifunkciós készülék számos mérési feladatra alkalmas. Mérhető az objektumok átmérője, szélessége, magassága, pozíciója, figyelhetők az esetleges rendellenességek, hiányok, hézagok, rések stb. Ez azt jelenti, hogy különböző tárgyak azonosítása mellett minimális méretkülönbségek összehasonlítására is képes. A mérési eredményekhez két analóg (0… 10 V vagy 4… 20 mA) és három digitális kimeneten lehet hozzájutni.

Tökéletes palackozás

Megfelelően töltve, biztonságosan zárvaA Balluff BLA fényfüggönyét a legkülönbözőbb iparágakban és célokra használják. Például annak ellenőrzésére, hogy egy töltőkészülék a palackokat megfelelően töltötte-e, illetve zárta-e le. Ennél az alkalmazásnál a fénysugár azonnal érzékeli a palack „nyakát” és összehasonlítja a korábban „betanított” értékekkel. A gyors digitális kimenet lehetővé teszi a megfelelő, tömített kupak hibamentes kiválasztását. Amint a kupak a helyére kerül, egy másik BLA készülék ellenőrzi a megfelelő tömítettséget, vagyis azt, hogy a kupak megfelelően zárja-e a palackot. Ebben az esetben a készülék a palack magasságát figyeli, és összehasonlítja azt a megengedhető referenciaértékekkel. Itt is csak digitális kimeneteket használnak.

Hibamentes tekercselés

Huzaltekercselés ellenőrzése – a BLA még ezt is „látja”A készülék képességeit jól mutatja, hogy még tekercselés ellenőrzésére is alkalmas. Egy ilyen művelet, azaz a huzal orsóra csévélése teljesen automatikusan történik. Ennek során biztosítani kell, hogy a huzalvastagság egyenletes legyen, vagyis ne legyen rajta „gubanc”. A fényfüggöny számára ennek detektálása nem jelent problémát, sőt azonos időben azt is képes ellenőrizni, hogy az orsón a tekercselés teljesen egyenletes legyen. A BLA fénysugár tehát egységes, megbízható megoldást nyújt erre a feladatra. A két analóg és a három digitális kimenet lehetővé teszi, hogy a huzal helyzetének és vastagságának adatai azonos időben jelenjenek meg.

Supply Chain Monitor
2016. április