Archívum: 3 +1 tipp

2016. április 1. | Logisztika | Egyéb szektorok

Amire érdemes odafigyelni az e-útdíj bevallásánál.

Magyarországon több, mint 3,5 millió itthon regisztrált jármű fut, amelyek nagy részét érinti az úthasználati díj. A díjköteles kategóriába több mint 6500 kilométernyi út tartozik, és az autópályákat, autóutakat, illetve a főutakat a személyautóktól a legnagyobb kamionokig minden járműtípus használja. Ezért érdemes mindenkinek szem előtt tartani néhány egyszerű lépést az e-útdíj bevallását illetően.

A sikeres útdíj-bevallás a nagy használati arány folytán elsősorban az áruszállítást végzők számára kiemelkedően fontos. Esetükben több szereplő együttes, pontos munkája szükséges, kezdve a járművezetőktől, a bevallási közreműködőkön át egészen a diszpécserekig. Az elektronikus útdíj bevallására háromféle mód áll rendelkezésre: viszonylati jegy megvásárlása, szivargyújtóról működtetett, úgynevezett OBU eszközök használata, vagy a közúti fuvarozásban rendkívül népszerű, beépített fedélzeti egységek alkalmazása. Íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelni a gördülékeny útdíj-bevalláshoz:

  1. Néhány kiegészítő készülék zavarhatja a fedélzeti egységek működését. Indulás előtt mindig győződjön meg a készülék zavartalan működéséről! A DVD lejátszók, TV tunerek, FM transzmitterek, illetve más, hasonló berendezések befolyásolhatják a fedélzeti egység megfelelő működését. Ez nem azt jelenti, hogy a járművezetőknek nélkülözniük kell a fent felsorolt eszközöket. Ám fontos, hogy minden ilyen készüléket teszteljen le használat előtt és győződjön meg róla, hogy valóban nincs hatással a fedélzeti egység működésére.
  2. A GPS technológiát használó rendszerek betöltődése némi időbe telik. Minden indulás előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a fedélzeti egység rendszere megfelelően betöltött és üzemkész! Ez minden esetben, de leginkább a készülék áramtalanítása után fontos. Amennyiben beépített egységgel rendelkezik, úgy a jármű áramtalanítása – például villamossági karbantartás – után fokozottan figyeljen, hogy az eszköz rendben újraindult-e. Amennyiben szivargyújtóról működtethető OBU egységgel rendelkezik, úgy annak kihúzása, illetve újra csatlakoztatásakor fordítson erre figyelmet! Ellenőrizze továbbá a biztosítékok állapotát, és hagyjon legalább 10 percet indulás előtt arra, hogy a készülék biztosan készen álljon a pontos működésre.
  3. Ne mulassza el aktualizálni a tengelyszám-beállítást! A környezetvédelmi besorolás és a megtett út hossza mellett a tengelyszám alapján kerül megállapításra az útdíj mértéke. Amennyiben a tengelyszám frissítése szükséges, minden esetben várja meg indulás előtt a HU-GO által sms-ben, illetve e-mailben küldött visszaigazolást az átváltás sikerességéről. Amennyiben ezek nem érkeznek meg, akkor a beállított tengelyszám nem hatályos, ez pedig büntetést vonhat maga után.

+1 tipp – Mindig győződjön meg arról, hogy elegendő keret áll rendelkezésére HU-GO folyószámláján az úthasználathoz! Bár ez magától értetődőnek tűnhet, de a mindennapi operatív feladatok között előfordulhat, hogy a HU-GO folyószámla nem kerül feltöltésre – tévedésből, esetleg félreütemezésből fakadóan –, ezáltal a rendszer nem tudja levonni az útdíjat. Ez nemfizetésnek minősül, amely büntetést vonhat maga után. Az egyenleg rendszeres ellenőrzésével elkerülhetők az ehhez hasonló kellemetlenségek.

Supply Chain Monitor
2016. április